Barkåkra kyrka återinvigd.

Barkåkra kyrka står färdig efter konservering och byggentreprenad.

Barkåkra kyrka återinvigd.

Projektet har letts av Hans Ponnert biträdd av Erika Martin från Ponnert Arkitekter AB. Byggentreprenaden har utförts av Bröderna Bergströms Byggnads AB. Kyrkan återinvigdes vid en välbesökt högmässa den 15 april ledd av kyrkoherde Margareta Löfgren. Kyrkans väggar och valv är nu efter rengöring och lagning betydligt ljusare vilket får målningarna att framträda och kyrkorummet ter sig större.

Förändringar som minskning av altarringen och flyttning av dopfunten från koret till långhusets främre del har gjort koret rymligt och lätt att anpassa efter olika aktiviteter. Dopfunten står nu i långhusets norra främre parti där två bänkkvarter tagits bort. Den vackra dopfunten från 1100-talet är nu mer synlig och omplaceringen skapar större intimitet vid dopceremonin än som tidigare var möjligt. Skånes Målerikonservatorer tackar Barkåkra församling för att vi fick komma och arbeta i denna fina miljö!

Kyrkorummet under arbetet med valven
Graden av nedsmutning i valvet var hög och särskilt ovanför  de halogenstrålkastare i svicklarna som nu ärersatta med bättre led belysning.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad