Restaurering
September 27, 2012

Färgundersökningar på Stoby kyrka

Under hösten har Skånes Målerikonservatorer arbetat med undersökningar av Stoby kyrkas utvändiga färgskikt inför en restaurering av kyrkans fasader.

Färgundersökningar på Stoby kyrka

Stoby kyrka finns nära Hässleholm och uppfördes under 1100-talet. På fasaden har upptäckts hörnkedjor i svart och rött från olika perioder. Till bemålningen har kimrök och oxidrött använts. En möjlig dekoration kring ett igenmurat romanskt fönster fanns under spritputsen på långhusets södra sida. Resterna av äldre dekorations-måleri är fragmentariska men kan ändå ge viktig information om hur kyrkan kan ha sett under olika perioder. Upptäckterna har gjorts när kyrkans 1800-tals spritputs lokalt förlorat sin vidhäftning, fallit av och exponerat underliggande slät puts med måleri. Tornet som fogades till kyrkan 1854 har skiftat vad gäller detaljer som trappstegsgavlarnas blindering och fönsteromfattningar. Kyrkans fasader rengörs nu inför omavfärgning och det är möjligt att äldre detaljer på tornet tas fram och återskapas. 

På koret exponerades en hörnkedja som troligenär utförd under 1500-talet. Men hörnkedjor frånsenare perioder har upptäckts på kyrkans fasader.
På tornets östra sida var skikten i blinderingarna väl bevarade.
Putsprov med tydligt rödfärgat skikt från tornets blinderingar.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad