Herdarnas Tillbedjan i Västra Skrävlinge kyrka.

Västra Skrävlinge kyrkas vackra altarmålning Herdarnas Tillbedjan konserverades av Skånes Målerikonservatorer under november 2010.

Herdarnas Tillbedjan i Västra Skrävlinge kyrka.

Målningen är utförd 1906 av konstnären Olle Hjortzberg (1872-1959) som gjort utsmyckningar i form av målningar och glasfönster i många kyrkor i Sverige. Målningen har ett stämningsfullt ljusdunkel och en innerlighet i uttrycket som är än mer tydligt efter konserveringen där lager av ytsmuts och mörknad fernissa avlägsnades. Målningen är infattad i kyrkans altaruppsats som ritats av arkitekten Theodor Wåhlin.

I detaljbilden av Marias ansikte med drömmande blick, syns nedtill till höger en kvadrat med mörknad ej avlägsnad fernissa. Måleritekniskt har konstnären använt oljefärgen pastost för att skapa illusoriskt skimrande effekter i glorior och stjärnans ljus från himlavalvet. Det är intressant att studera Hjortzbergs konstnärliga utveckling vid jämförelse med ett annat av hans verk i Skåne, de nästan 20 år yngre muralmålningarna i limfärg som finns i dopkapellet, Klosterkyrkan i Lund(1928).

En sektion av målningarna syns till vänster. Limfärgsmålningarna konserverades 2007 av Konservatorer Sandberg AB. Uttrycket är här mer stramt monumentalt och förknippat med 20-talets ornamentala klassicism. Gemensamt för de båda verken är det innerliga samspelet mellan människorna och motivens väl sammanhållna komposition. Det finns mycket sevärd konst i Skånes kyrkor!

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad