En stor del av kulturarvet består av föremål och byggnader från olika tider. Gemensamt för dem alla är att de måste brukas och bevaras varsamt om de ska kunna upplevas av kommande generationer.
Ibland måste de också konserveras.Konservering görs för att fördröja nedbrytningsprocessen och för att förhindra nya skador. Konservering kommer av latinets "conse´rvo" som betyder att bevara eller att vidmakthålla. Konservering innebär alltid en bedömning från fall till fall, där konservatorn nogsamt väljer vilken metod som skall användas. Målet är att göra så små ingrepp som möjligt för att originalet inte skall förvanskas. I vissa fall behövs andra former av åtgärder, till exempel restaurering, renovering och komplettering beroende på föremålets funktion.
Konservatorer är specialiserade inom olika materialkategorier som till exempel textil, måleri, sten, fotografier, papper, metall eller plaster. Materialkunskap är grundläggande för en konservator. De olika materialen bryts ned på olika sätt och kräver olika åtgärder. För att kunna bedöma vad, varför och hur en åtgärd ska göras, krävs kunskaper i naturvetenskap, teknik och kulturhistoria.
Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.
Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad