Katrinetorps Herrgård

Strax utanför Malmös stadskärna ligger en fantastisk oas vid namn Katrinetorps Herrgård.

Katrinetorps Herrgård

Gården ägs av Malmö Stad och är en unik miljö med sina byggnader och fantastiska trädgård och engelska park. Under flera år har Konservatorer Sandberg AB arbetat med att ta fram både tak- och väggmålningar i huvudbyggnaden från 1813. Målningarna gjordes av den berömde dekorationsmålaren Christian Laurentius Gernandth. Under många år låg dessa dolda under lager av masonitskivor och tapeter. Takmålningarna doldes av vit olje-och plastfärg. Arbetet med konserveringen och restaureringen av dessa rikt dekorerade rum har varit ett mångårigt projekt. Nu har så turen kommit till det sista vitmålade taket. Sedan tidigare har de gröna väggarna restaurerats och den djupt gröna färgen har kontrasterat kraftigt mot det vita taket. 2009 inleddes den första fasen att ta bort de vita färgskikten och försiktigt arbeta sig ned till orginalmåleriet i limfärgsteknik. Mycket av orginalmålningen fanns tyvärr inte bevarad eftersom man tvättat taket noga innan man patenterat det och strukit det med den vita oljefärgen. Men tack vare tålamod, envishet och starka axlar kom så det kraftigt skadade mönstret fram. Det visade sig vara en kupol med gröna kassetter och ett vackert mönstrat hålkäl.

Taket efter framtagningen och innan retuschering.Konstnären har lagt stor vikt vid hur ljuset faller in från de två fönstren.Eftersom mönstret är så skadat, håller arbetet med att retuschera i de vita störande bortfallen, på som bäst. Dag för dag växer mönstret fram.Retuascheringen läggs på en sådan nivå att linjer förstärks och vita fläckar dämpas. Resten sköter det mänskliga ögat som automatiskt tolkar och kompletterar mönsterbilden.

Ingrid Wedberg arbetar med retuscheringen av mönstret i mittkupolen.Skånes Målerikonservatorer ansvarar nu för arbetet med takmålningen i samråd med stadsantikvarie, beställare och Lars Sandberg.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad