Nanokalkseminarium i Tyskland

Skånes målerikonservatorer har under mars inlett arbetet med åtgärdsprogram för Skurups kyrka.

Nanokalkseminarium i Tyskland

Konservering är ett yrke under ständig utveckling. Nya kunskaper om material och metoder framkommer och leder till omprövningar. De eventuella brister eller otillräckligheter som traditionellt använda material kan ha leder till att forskning pågår om nya material som kan komplettera de gamla eller ersätta dem. Kemisk forskning har under de senaste åren introducerat en ny teknik inom konservering, nanoteknik. Det pågår intensiv forskning på området runt om i världen.

22 mars var vi på ett Seminarium i Freiberg, Tyskland, där denna relativt nya teknik presenterades och demonstrerades. Ingenjörbyrån Ibz-Freiberg har sedan några år tillbaka utvecklat produkter för stenkonservering och putsade ytor.Nanokalk löst i olika koncentrationer och typer av alkohol med olika konsoliderande förmåga förevisades.Vår ambition är att kunna testa och använda nanokalkteknik i framtida projekt. Vi följer med spänning utvecklingen inom detta område och ser fram emot ett möte med Professor Piero Baglioni i Florens i maj, för vidare diskussioner.

För den intresserade kan information hämtas från www.ibz-freiberg.de


Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad