Bildhuggaren Johan Ullberg levde mellan 1708 och 1778.
Efter att varit gästgivare i Hurva flyttade han till Finja kyrkby nära Hässleholm i Skåne och började sin verksamhet som bildhuggare på allvar. Mellan 1736 och 1775 skapade han altaruppsatser och predikstolar runt om i Skåne och finns representerad även i landskapen norr om Skåne så långt upp som i Västergötland. När Östra Vemmerlövs altaruppsats och predikstol snidades 1762 hade han nästan 30 års verksamhet bakom sig men hade drygt ett decennium kvar att arbeta. Hans något statiskt monumentala stil gör att hans verk är lätta att känna igen. Hans förkärlek för mjukare ädelträ som lind att arbeta i gör även att de ofta omfattande insektsangreppen tyvärr kan vara karaktäristiska för hans arbeten. Liknande altaruppsatser som i Östra Vemmerlöv finns bland annat i Stora Hammar och Bjuvs kyrka. I Östra Vemmerlöv har den ursprungliga altarreliefen under 1800-talet bytts ut mot en målning på duk under 1800-talet men Ullbergs relief hänger idag strax intill altaruppsatsen på korets norra vägg. Motivet är dock detsamma, Nattvarden. Altaruppsatsen var liksom predikstol svårt smutsat och hade omfattande spjälkningar och resningar i färgskiktet.
Till vänster syns en detalj av den teologiska dygden Fides (Tron) där nedanför halsen rengöring inte utförts. Även altartavlan hade ett mörkt smutsskikt som när ytrensning och fernissrensning utförts visade ett subtilt spel med ljus och detaljer som förut varit dolda. I bilden till höger syns målningens övre parti under rengöring.
Vi tackar för en trevlig tid i Östra Vemmerlövs vackra kyrka!
Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.
Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad