Östra Vemmerlövs kyrka

På Österlen ligger den vackra kyrkan Östra Vemmerlöv med fantastiska kalkmålningar och predikstol och altaruppsats av Johan Ullberg.

Östra Vemmerlövs kyrka

Dessa inventarier är daterade 1762. 1868 genomgick de en renovering och 1963-66 konserverades altaruppsatsen och även predikstolen av Våga Lindell-Andersson. Nu i mars 2011 har dessa två inventarier genomgått en konservering igen. Uppskalningen av färgskiktet var innan åtgärder vidtogs omfattande.

Bortfall av färgskiktet hade skett framförallt på de ljusa partierna med en imitation avmarmor.Resningar och släpp från det underliggande träet var ett genomgående problem på både predikstol och altaruppsats. Detta är ett vanligt förekommande problem på bemålade träinventarier och orsakas av bl.a svängningar i luftfuktighet som gör att materialen sväller och krymper. Trä är hygroskopiskt, men ett färg- och krederingsskikt är inte lika följsamt och spjälkar därför loss från underlaget när det rör sig för kraftigt. Orsakerna kan även vara flera.

Baldakin och korg är skurna i lövträd, till största del rör det sig om lind. Senare tillkomna bitar har skurits i fur. Orginalfärg och polimentförgyllning finns bevarade på framförallt predikstolen, men under den första renoveringen på 1800-talet har man målat om stora delar. Den bäst bevarade polimentförgyllningen befinner sig på baldakinens ovansida.

Nu har färgskiktet konsoliderats och sedan har ytan kunnat rengöras försiktigt. Ytbehandlingen som gjort att färgskiktet har rest sig och släppt har avlägsnats och  bortfall har retuscherats i. Lösa delar har säkrats med mässingsskruvar.

Altaruppsatsen har genomgått samma åtgärder som predikstolen. Dessutom har den vackra altarmålningen rengjorts från både ytsmuts och oxiderad fernissa, vilket har gjort att målningen återfått sitt inre ljus som konstnären M.E. Winge så skickligt har arbetat fram. En ny skyddande naturhartsfernissa har arbetats in för att ge målningen skydd och lyster.

Baldakin efter åtgärder.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad