Skomakaregatan 4

Nästa gång ni promenerar på Skomakaregatan i Malmö på väg mot Lilla Torg så lyft blicken till den fantastiska fasaden vid Nr 4.

Skomakaregatan 4

Huset byggdes 1898 av Harald Boklund, som också ritade Apoteket Lejonet (Teschska palatset). Den berömda Malmörestaurangen Mando ligger i en del av fastighetens bottenvåning och här, liksom mellan Butterick´s skyltfönster finns det två gjutna tympanonfält med stadens griphuvud krönt med krona och flankerad av lansettformade blad.

Efter år av eftersatt underhåll har dessa tympanonfält rostat och orginalfärgen till stor del flagnat av. Under en veckas arbete, vi hade tur med vädret trots allt, har Skånes Målerikonservatorer undersökt dessa dekorationer för att fastställa den ursprungliga färgställningen och sedan göra en rekonstruktion. Åtgärderna har varit nödvändiga för att säkra dessa element för framtiden. Rostangreppen har varit omfattande framförallt på  det ena tympanonfältet. Det andra har vid tidigare fasadrenovering målats över med en silikatfärg och denna har bitvis skyddat från angrepp. Nackdelen är att färgsiktet har rest sig våldsamt och dragit loss. Vid undersökningen visade det sig att det funnits äkta bladguld på kronan, skölden och bladverket. Gripens röda färg var synlig sedan tidigare och även den kromoxidröda färg som tympanonramen haft.

Det gamla och lösa färgskiktet måste avlägsnas för att den rostangripna metallen ska kunna behandlas med specialframställd gel. Efter detta stryks ytan med rostskyddsfärg i form av blymönja. Därpå kan bladguld läggas och sedan målas de resterande fälten med Ottossons Linoljefärg i två strykningar för att ytan ska kunna stå emot väder och vind. På artikelns huvudbild syns konservatorassistent Matilda Thorlund Brönmark lägga bladguld på den rostskyddade metallen och det färdiga tympanonfältet mellan Butterick´s skyltfönster.

Så, som sagt, nästa gång ni är på väg mot Lilla Torg eller Baltzargatan, ta en titt upp på Harald Boklunds fantastiska fasad med sina skulpterade fasadutsmyckningar i form av riddarhuvuden och numera också Malmös grip mot en förgylld sköld, så som det var tänkt ifrån början!

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad