Trolle Ljungby kyrka återinvigd.

Den 24 april återinvigdes Trolle Ljungby kyrka i Fjälkinge efter en renovering av kyrkans inre.

Trolle Ljungby kyrka återinvigd.

Skånes Målerikonservatorer har förvarat de lösa inventarierna och konserverat en del av dem, ett arbete som slutfördes under april månad då inventarierna transporterades tillbaka till kyrkan inför invigningen.

De inventarier som krävt åtgärder var sju 1600-tals skulpturer och kyrkans triumfkrucifix från 1200-talet. De sju skulpturerna är skildringar av dygderna och ovan syns Caritas, Kärleken som håller ett barn i famnen, Sex av skulpturerna har ett sekundärt måleriskikt i olja på kredering. Färgskiktet var lokalt spjälkat och flagor riskerade att fortsätta att falla av. Därför fick skulpturerna säkerhetsfästas inför transporten från kyrkan. Skulpturerna var även svårt ytsmutsiga och hade missfärgningar. Eftersom krederings och färgskikt var mycket känsliga fick åtgärderna utföras med stor försiktighet. Efter konserveringsåtgärder monterades skulpturerna återigen upp på sina platser i kyrkans norra del. På bilden till vänster syns Fortitudo, Caritas och Sapienta tillbaka efter en tid på Citadellet i Landskrona.

Krucifixet fick efter rengöring och säkring av lösa delar en ny placering i kyrkan efter att ha hängt i dopkapellets söderfönster. Placeringen på långhusets östra vägg medger, förutom att platsen är mer lämplig vad gäller ljus och värme, att krucifixet kommer visuellt mer till sin rätt och kan betraktas utan infallande motljus. Trolle Ljungby kyrka är väl värt ett besök på grund av alla sina fantastiska inventarier och nu ännu vackrare kyrka efter renoveringen. Skånes Målerikonservatorer tackar för gott samarbete med alla inblandade!

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad