Väggmålning av Gert Kaffa i Kristianstad

Väggmålningen är från 1958 och tidstypisk i sin stil med stark påverkan från popkonsten.

Väggmålning av Gert Kaffa i Kristianstad

Färgerna är klara och konstnären har använt olika tekniker där han målat ömsom pastost och tunt och ristat in motivet i några fält. Motivet har stark lokal förankring liksom Gert Kaffa själv som föddes i Kristianstad 1934 och var verksam i regionen under hela sitt konstnärsliv. Han avled 2009. Målningen är mycket uppskattad av de boende där flera hyresgäster har bott i huset sen det byggdes och minns när Kaffa utförde målningen!

Målningen är utförd i olja på en kritgrund. Färgskiktet flagnar i mycket stor omfattning från underlaget. Skånes målerikonservatorer arbetar på uppdrag av AB Kristianstadbyggen för att rädda målningen genom att fästa ned färgskiktet. Skador där färgskiktet helt förloras och den vita kritgrunden/underliggande puts syns kommer att retuscheras/rekonstrueras så att målningen återfår sin visuella helhet. Skadebilden har troligen orsakats av en kombination av att oljan i kritgrunden sugits in i putsen som därmed förlorat sin plasticitet och att värmekällan tidigare bestod av en värmefläkt, placerad mitt emot målningen, som påskyndat en uttorkning av skikten med bristande adhesion mot underlaget. När oljefärgsskiktet oxiderat och torkat krymper det och spänningarna i skiktet gör att det slits loss och i några områden har skiktet slitit med kritgrunderingen och exponerat betongputsen under. Arbetet beräknas färdigställas under vecka 38.

På bildens nedre del syns ett område som fästs ned med Lascaux Adhesive Medium med hjälp av värmespatel för att säkra och jämna ut det spjälkande färgsskiktet. Det övre partiet är obehandlat.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad